Funderar du på att gå med i facket och undrar vad det egentligen är bra för? Och vad facket egentligen kan göra för dig på arbetsplatsen? Här kommer en lista med för- och nackdelar som gör det enklare för dig att fatta ett beslut.
Vi tar nackdelarna först
Självklart är den största nackdelen att du måste betala för att vara med i facket st. En medlemsavgift tas ut varje månad och beloppet varierar på yrket du har. Och eftersom en del fackföreningar inkluderar försäkringar och annat i din medlemsavgift kan den upplevas som hög av vissa personer. Även om st fackförbund är politiskt obundna kan det upplevas att facket föredrar ett visst parti. Och en del kan ha invändningar mot just det partiet.
Den största anledningen till att personer väljer att inte gå med i facket är att de upplever att de inte får ut nog för den avgift de förväntas betala. Samt att facket inte upplevs vara lika starka idag som de var för flera år sedan. Vilket faktiskt beror på att allt färre går med i facket.
Vilka är då fördelarna med facket?
För det första är det en trygghet för dig som anställd att vara med i st fackförbund. Om du för exempel hamnar i konflikt med din arbetsgivare av någon anledning kan facket hjälpa dig med rådgivning och även representation. Konflikterna kan gälla allt ifrån diskriminering och kränkande särbehandling till brister i arbetsmiljön och arbetsskador.
Ifall arbetsplatsen planerar en omorganisation bevakar facket dina rättigheter som anställd. Utan att du själv behöver blanda dig i eller ens hålla koll på läget. Dessutom bevakar facket dina rättigheter gällande uppsägning, lön och kollektivavtal.
Och ifall du någon gång skulle behöva juridisk hjälp gällande din anställning kan facket ofta erbjuda jurister som kan ge kostnadsfri rådgivning. Plus att de allra flesta st fackförbund har inkomstförsäkringar ifall du någon gång skulle bli arbetslös och behöva ersättning från A-kassan. Och när du väl är arbetslös kan facket hjälpa dig att söka nytt arbete. Både vad det gäller att skriva CV, gå på intervjuer och annat som hör till att söka nytt arbete. Men om du hellre vill gå kurser och utbilda dig för att utvecklas i ditt yrke kan facket bistå med även det.
Vad innebär kollektivavtalet?
Egentligen regleras allt via kollektivavtalet. Ett kollektivavtal förhandlas fram mellan arbetsgivaren, arbetsgivarorganisationen och fackförbundet. I förhandlingarna tas dessa saker upp:
- semester
- pension
- garanterad löneökning i procent per år
- övertidsersättning
- föräldrapenning
- sjukersättning
- försäkringar
- avtal om arbetstider och liknande
För exempel kan sjukersättningen skilja sig avsevärt mellan de anställda som har ett kollektivavtal och de som har valt att inte ha det. Vilket gör kollektivavtalet till en ekonomisk trygghet för dig som anställd.
Även om du föredrar att förhandla om din egen lön så går facket före och lägger grunden för din löneförhandling. Vilket gör det enklare för dig att få till den lön du egentligen vill ha. Eftersom din minsta löneökning redan är framförhandlad kan det endast gå uppåt därifrån.
På de allra flesta arbetsplatser finns det även lokala avtal som förhandlats fram av facket st. Och du som medlem i facket kan då ha ett ganska stort inflytande och möjlighet att driva frågor framåt som du brinner för. Men allt handlar i grund och botten om hur många medlemmar fackförbundet har på just din arbetsplats. Vilket gör just ditt medlemskap viktigt för facket. Statens fack (statligt fackförbund som st kallas är Faktiskt precis lika viktigt som vad facket gör för dig när du väl är medlem.
Plus att du som gärna vill engagera dig i arbetsplatsen kan göra det via facket. Eftersom du kan företräda dina kollegor och hjälpa dem i olika situationer.